naar top
Gemeente staden
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ontdek Staden tijdens de Groote Oorlog

woensdag 18 oktober
Je kan het je vandaag niet voorstellen, maar precies 100 jaar geleden was er in Staden geen levende ziel te bespeuren. In 1917, tijdens WOI, was letterlijk elke Stadenaar op de vlucht of geëvacueerd. De expo VluchtWEG reconstrueert de meest ingrijpende periode in de Stadense geschiedenis.

VluchtWEG brengt het verhaal van streekgenoten die Oostnieuwkerke, Staden en Westrozebeke moesten verlaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van 15 episodes volg je het spoor van de meest opmerkelijke verhalen uit die periode. Met in de hoofdrol: Stadenaren.

Leven tijdens WOI

Over de verplichte evacuatie in juli 1917 tot de opvang in Frankrijk. VluchtWEG geeft je een goed beeld van het Stadense leven tijdens WOI. Maar dat is niet alles. Ex-Westrozebekenaar Nils Van der Linden exposeert zijn tekeningen van het verwoeste Westrozebeke. En de inwoners die moesten vluchten? Hun verhalen en die van hedendaagse vluchtelingen ontdek je in het opvangcentrum van Fedasil in Poelkapelle.

Pakkende getuigenis

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op dinsdag 31 oktober om 19.30 uur. Centrale gast is oud-journalist en ex-Westrozebekenaar Johan Depoortere. Zijn getuigenis over de vlucht van zijn grootouders naar Zuid-Frankrijk en zijn ervaring in conflictgebieden laten niemand onberoerd.

Wil je erbij zijn op de opening? Schrijf je in via deze link.

Francky Degrijse, eén van de gepassioneerde vrijwilligers, stelt op zondag 5 november zijn boek Eén familie, één oorlog voor. Daarin vertelt hij op pakkende wijze het (vlucht)verhaal van zijn familie tijdens de Groote Oorlog.

Stambomen ontdekken

Eerder fan van een vrolijk thema? Bezoek dan naar jaarlijkse traditie de tentoonstelling van heemkring Antionius Sanderus. Je bladert tussen oude huwelijksfoto’s, krijgt een inkijk in de evolutie van het trouwboekje en ontdekt stambomen van onbekende en bekende Stadenaren. Wie weet vind je zelf je overgrootouders terug.

> Expo VluchtWEG: van 1 tot 12 november, elke dag van 14 tot 17 uur (de eerste woensdag en zondag ook open van 10 tot 12 uur, kerk Vijfwegen.

> De belevenis vergroten met een rondleiding van een gids? Plan je bezoek via e-mail               of 051 70 82 04. 

Nieuwsoverzicht