Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Haal jouw mondmasker en filters op

vrijdag 12 juni
De verdeling van de stoffen mondmaskers van de federale overheid is gestart. Je kan ze afhalen bij een apotheek in je buurt. De maskers maken deel uit van de versoepeling van de maatregelen. In het pakket vinden Stadenaars meteen ook de gratis filters voor hun zelfgemaakte mondmaskers.

Wat kan ik afhalen bij de apotheek?

 • Elke inwoner, ongeacht de leeftijd, krijgt een stoffen mondmasker van de federale overheid. De mondmaskers zijn geschikt voor iedereen ouder dan 3 jaar. 
 • Elke Stadenaar boven 12 jaar krijgt bij een Stadense apotheek bovendien twee gratis filters voor zelfgemaakte mondmaskers. De maskers van de federale overheid hoeven geen filter.

Naar welk apotheek moet ik gaan?

 • Ben je van Staden? Ga dan langs bij een apotheek in onze gemeente, zo krijg je meteen ook je twee gratis filters voor je zelfgemaakte masker. Elke inwoner ouder dan 12 jaar krijgt twee zo'n filters. Ze dienen wel enkel voor zelfgemaakte mondmaskers. De maskers van de federale overheid hoeven geen filter. 
 • Ga je niet naar een apotheek in onze gemeente? Dan kan je enkel de stoffen mondmaskers afhalen voor je gezinsleden.

Wie kan een stoffen mondmasker en filters afhalen?

 • Eén persoon komt de mondmaskers oppikken voor het hele gezin. Zo beperk je het aantal verplaatsingen en vermijd je wachtrijen bij de apotheek.
 • Als je niet in staat bent om ze zelf te halen kan de mantelzorger, thuisverpleegkundige, huisarts, het zorgmeldpunt of een andere zorgverlener aan huis dit doen. Je hulpverlener kan dan tegelijk zijn eigen maskers afhalen voor zijn eigen gezin.

Wat moet je meebrengen naar de apotheek?

De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid (‘gezinshoofd’) dat de maskers afhaalt. Het is belangrijk om het volgende mee te nemen:

 • de eID van jezelf en je gezinsleden. Geen eID? Een Kids-ID of ISI+-kaart kan ook;
 • een Rijksregisternummer (INSZ) of BIS-nummer voor niet-Belgen.

Type mondmasker en kwaliteit

Er circuleren verschillende soorten mondmaskers. Als gebruiker informeer je best over de beschermingsgraad die ze bieden.

 • Zelfgemaakte mondmaskers maak je volgens verschillende patronen die je op websites (bijv. https://maakjemondmasker.be/) en sociale media terugvindt. Deze maskers worden niet getest of genormeerd aangezien hun kwaliteit afhankelijk is van het gebruikte textiel. Daarom voorziet de overheid twee filters per inwoner ouder dan 12 jaar. Je kan ze in je zelfgemaakte masker steken. Je draagt het masker om anderen te beschermen.
 • De stoffen mondmaskers verdeeld via de apothekers zijn:
  • een aanvulling op de bestaande maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan;
  • conform de NBN-norm, zowel qua filtercapaciteit als ademhalingsweerstand;
  • ook bedoeld voor (gezonde) mensen, die (nog) geen klinische symptomen van een infectie hebben en/of vertonen en die niet in contact komen met mensen met dergelijke symptomen;
  • beschikbaar in één maat en hebben een beperkte levensduur van 30 wasbeurten (zie technische fiche);
  • te gebruiken voor op openbare plaatsen waar je in contact komt met andere mensen en de afstand van 1,5 meter niet kan respecteren en wanneer het verplicht is;
  • niet te gebruiken bij fysieke inspanningen;
  • geen persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) of gecertificeerd medisch hulpmiddel!

Je masker onderhouden

Je moet altijd de voorschriften van de fabrikant volgen. Lees daarvoor de gebruikershandleiding van het mondmasker. Het verdeelde stoffen mondmasker bestaat uit drie lagen, waaronder één antibacteriële laag. Ze garanderen een correcte bescherming (NBN-norm). Om de goede werking van het mondmasker te verzekeren, was je je exemplaar met de hand op maximaal 30°C en strijk je het niet. Ze hebben een levensduur van 30 wasbeurten.

Een zelfgemaakt mondmasker kan daarentegen uit vele verschillende textielsoorten bestaan. Daarom adviseren we om die maskers op 60°C te wassen.

Kom uit je kot, maar niet te zot

Onthou: je draagt een mondmasker om anderen te beschermen. Draag je mondmasker wanneer het verplicht is, of op openbare plaatsen waar je de afstand van 1,5 meter met andere mensen niet kan respecteren.

Nieuwsoverzicht
Affiche 'één stoffen masker per inwoner'

Openingsuren & contact

Informatie & Onthaal

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
Fax fax
051 70 42 86
e-mail

Deel deze pagina