Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Vijf mondmaskers voor elke inwoner

maandag 27 april
De Nationale Veiligheidsraad lanceerde vrijdag 24 april een allesomvattend plan om België uit de lockdown te halen. Het is duidelijk: mondmaskers spelen een belangrijke rol spelen in die exitstrategie. Gemeentebestuur Staden wil voorbereid zijn en schenkt elke inwoner vijf mondmaskers.

Mondmaskers belangrijk in exitstrategie

Ben je zonder het te weten besmet met het virus? Dan kan je de mensen in jouw omgeving beschermen door het dragen van een mondmasker. Het gemeentebestuur nam het heft in handen en bestelde 57.500 mondmaskers bij een Stadense ondernemer. Dat komt neer op vijf mondmaskers per inwoner.

Hoe te gebruiken?

Het gaat om mondmaskers uit drie lagen die niet wasbaar zijn. In de week van 27 april krijgt elke Stadenaar een pakket met duidelijke instructies voor gebruik. Hieronder geven we al een overzicht. Hier vind je de instructies duidelijk uitgelegd aan de hand van illustraties.

Aanbrengen

  • Stap 1 Was je handen met alcoholgel of zeep en water.
  • Stap 2 Draag het mondmasker met de gekleurde kant naar buiten en de witte kant naar binnen. Aan de bovenzijde zit een stukje metaaldraad.
  • Stap 3 Neem het masker vast bij de banden.
  • Stap 4 Bedek je neus en mond en maak de banden vast rond je oren.
  • Stap 5 Klem de metalen draad met de twee vingers rond de neus.
  • Stap 6 Trek het masker goed over neus en kin. Vermijd openingen!

Tijdens gebruik

  • Raak het masker niet aan tijdens gebruik. Doe je dit toch? Was dan je handen met alcoholgel of zeep en water. 

Na gebruik

  • Vervang het masker door een nieuw model van zodra het vochtig is.
  • Raak bij het afzetten de voorzijde niet aan. Verwijder het mondmasker via de banden, gooi het in een afsluitbare vuilnisemmer en was je handen met alcoholgel of water en zeep.

Maak je liever zelf je mondmasker? Tof! De website maakjemondmasker.be helpt je op weg.

Wanneer dragen?

De Nationale Veiligheidsraad gaf op vrijdag 24 april volgende voorzorgen mee:

 • Als je op pad gaat en op plaatsen komt waar je niet de nodige afstand (1,5 meter) met anderen kan bewaren, is het aangeraden om een mondmasker te dragen.
 • Vanaf 4 mei is het voor pendelaars, ouder dan 12 jaar, verplicht om op het openbaar vervoer mond en neus te bedekken (bv. mondmasker, sjaal,...), ook aan de haltes, op het perron, in het station en in de luchthaven.
 • Vanaf 11 mei openen de winkels. Het dragen van een mondmasker wordt sterk aangeraden bij het bezoek aan een winkel.
 • Vanaf 15 mei heropenen de scholen in fases. Alle leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar moeten een mondmasker dragen.

De federale overheid kan deze voorzorgen bijsturen waar nodig. Natuurlijk blijven ook de andere voorzorgen tegen het coronavirus gelden: bewaar voldoende afstand en was regelmatig je handen. Je redt er levens mee.

Vrijwilligersoproep was een succes

De solidariteit tussen de Stadenaars was de voorbije weken groot, ook in deze actie werd dat duidelijk. Het gemeentebestuur hoopte voor de bedeling van de mondmaskers beroep te doen op bereidwillige inwoners met een warm hart voor hun buurt. Via een online formulier kregen we massaal veel reacties binnen. Bedankt daarvoor! Ondertussen zijn we volop gestart met de voorbereidingen voor de bedeling. In de week van 27 april vertrekken de eerste pakketjes de deur uit. 

Nieuwsoverzicht
Voorbeeld van mondmasker

Openingsuren & contact

Communicatie

adres
Ieperstraat 1098840 Staden
Tel. tel.
051 70 82 00
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina