Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Aangifte camera’s

donderdag 29 augustus
Er komen geregeld vragen binnen bij de preventiedienst van PZ Arro Ieper over de vernieuwde camerawetgeving die in mei vorig jaar in werking trad. We zetten even het een en ander op een rijtje.

Van toepassing op bewakingscamera's

De camerawet is enkel van toepassing op de bewakingscamera’s. Met andere woorden: camera's die geïnstalleerd en gebruikt worden voor het toezicht en de bewaking van plaatsen, meer bepaald om misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen.

 Voorbeelden:

  • De particulier die een camera plaatst om de ingang van zijn huis of de tuin rond zijn huis te bewaken;
  • De zaakvoerder van een winkel die een bewakingscamera plaatst om de etalage of de winkelrekken te bewaken;
  • De ondernemingen die camera’s plaatsen om hun gebouwen te beschermen tegen diefstal, beschadiging, inbraak, ...
  • Enz.

Uitzonderingen: de particulier die aan de binnenzijde van zijn woning camera’s hangt of een camera (die geen beelden opneemt) om bezoekers te herkennen aan de deur.

Nieuwe aangiftes:

Ben je van plan om een camera te installeren, dan moet je drie stappen ondernemen:

1. Aangifte van de camera

De bewakingscamera (‘s) moeten voor de inwerkingstelling aangegeven worden bij de politiediensten via het e-platform www.aangiftecamera.be. De aangiftes kunnen niet op papier, noch via het politiecommissariaat gebeuren.

 2. Een register van de beeldverwerkingsactiviteiten bijhouden

De persoon die beslist heeft om camera’s te installeren (verwerkingsverantwoordelijke) moet een register (handgeschreven of digitaal) bijhouden waar onder andere de gegevens van de verwerkingsverantwoordelijke instaan, de doeleinden van de camera’s, het type plaats waar de camera’s geïnstalleerd worden, de bewaartijd van de beelden … De gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) of de politiediensten kunnen dit register opvragen indien nodig.

 3. Pictogram uithangen

Aan de ingang van de bewaakte plaats moet een pictogram uithangen waarop de betrokken personen geïnformeerd worden dat ze gefilmd worden. Voor elk type plaats zijn verschillende afmetingen mogelijk.

Aangiften reeds gedaan bij de vroegere privacycommissie:

Vóór mei 2018 konden camerasystemen aangegeven worden bij de vroegere privacycommissie. Als je je camera’s reeds had aangegeven bij de privacycommissie, dan heb je tot 25 mei 2020 nog de tijd om de aangifte opnieuw te doen volgens de drie bovenstaande stappen. De overzetting gebeurt niet automatisch.

 

Via volgende link kan uitgebreide informatie teruggevonden over alle te ondernemen stappen: https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/camera.

Voor hulp bij de aangifte zelf op het e-platform kan je terecht bij de camerahelpdesk op 02 739 42 80 (van maandag tot vrijdag, tussen 9 en 17 uur) of via helpdeskcamera@eranova.fgov.be.

Voor meer info over waar je precies camera’s kunt hangen, kan je terecht bij de preventiedienst op 057 23 05 17 of via pz.arroieper.preventie@police.belgium.eu of bij de diefstalpreventieadviseur van je lokaal commissariaat.

Nieuwsoverzicht
Bewakingscamera tegen muur

Openingsuren & contact

Lokaal politiecommissariaat Staden

adres
Passendalesteenweg 138840 Staden
Tel. tel.
051 77 73 90 (niet-dringend)
Fax fax
051 77 26 21
e-mail

Lees meer artikels over

Deel deze pagina